Kiszona cukinia

4.49 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podobny smak do kiszonych ogórków, ale ciut delikatniejszy.

Składniki:

  • kilka cukinii
    liście i korzeń chrzanu
    baldachimy kopru
    czosnek

    na litr wody łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona cukinia 1. Cukinie (najlepiej małe z miękką skórką) umyć i pokroić na ćwiartki lub szóstki. Do każdego słoika wrzucić po kawałeczku korzenia chrzanu obranego, po 2 ząbki czosnku, kawałek kwiatu kopru oraz po kawałku liścia chrzanu. Następnie ciasno układać cukinie (jak ogórki).
  • 2. Wodę zagotować, ostudzić (wcześniej odmierzyć) i ma każdy litr wody dodać łyżkę soli, wymieszać. Gotowym roztworem zalewać cukinie i szczelnie zamknąć słoje. Odstawić na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować