Kiszona Cukinia

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam, zwłaszcza jak lubicie ogórki kiszone czy jeszcze bardziej małosolne to cukinia w takiej postaci na pewno Wam posmakuje, jest lekko krucha, delikatna ale się nie rozpada i co najważniejsze nie jest kwaśna. Kiszonki w okresie jesienno zimowy to naprawdę cenny składnik naszej diety i jedzmy ich jak najwięcej.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zawsze 1 łyżka soli na 1 litr wody
    korzeń chrzanu
    liść laurowy
    suszony koper ogrodowy
    ziele angielskie
    gorczyca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie myjemy i odcinamy jej końcówki, następ nie kroimy ją wzdłuż i na długość jaka mamy słoiki.
    2. Do wymytych i wyparzonych słoików na dno wkładamy po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 sztuki ziela angielskiego do tego wkładamy cukinię i na samą górę koper i jeszcze ewentualnie ząbek czosnku.
    3. Całość zalewamy zagotowaną solanką, zakręcamy i odstawiamy w temp. pokojowej na 3-4 dni a następnie przenosimy np. do piwnicy.
    Cukinia gotowa jest do jedzenia już po około 14 dniach. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować