Kiełbasa z dziczyzny z młotkowanym kolorowym pieprzem, gorczycą, jałowcem i kolendrą

5 (157 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Tym razem oprócz soli, pieprzu i jałowca dodałam młotkowaną kolendrę, kolorowy pieprz oraz gorczycę. Dodatek tych przypraw doskonale podkreślił smak dzikiego mięsa z sarny i jelenia.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 7 kg przemrożonego mięsa z jelenia i sarny (szynka, kark, łopatka, okrawki)
    3 kg świeżego boczku
    15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
    22 g czosnku granulowanego Kamis
    roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
    roztarta w moździerzu kolendra 15 g
    roztarta w moździerzu gorczyca 10 g
    roztarty w moździerzu kolorowy pieprz 10 g
    świeżo zmielony pieprz czarny 20 g w młynku
    płaska łyżka cukru
    12 - 15 m jelit kiełbasianych
    około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa z dziczyzny z młotkowanym kolorowym pieprzem, gorczycą, jałowcem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, cukier, czosnek oraz młotkowane w moździerzu kolendrę, kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pieprz kolorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować