Tym razem oprócz soli, pieprzu i jałowca dodałam młotkowaną kolendrę, kolorowy pieprz oraz gorczycę. Dodatek tych przypraw doskonale podkreślił smak dzikiego mięsa z sarny i jelenia.
4 godz.
Dla 10 osób
Trudny
Składniki:
7 kg przemrożonego mięsa z jelenia i sarny (szynka, kark, łopatka, okrawki)
3 kg świeżego boczku
15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
22 g czosnku granulowanego Kamis
roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
roztarta w moździerzu kolendra 15 g
roztarta w moździerzu gorczyca 10 g
roztarty w moździerzu kolorowy pieprz 10 g
świeżo zmielony pieprz czarny 20 g w młynku
płaska łyżka cukru
12 - 15 m jelit kiełbasianych
około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy
Kiełbasa z dziczyzny z młotkowanym kolorowym pieprzem, gorczycą, jałowcem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, cukier, czosnek oraz młotkowane w moździerzu kolendrę, kolorowy pieprz i jałowiec. Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy zimną wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
Komentarze