karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym z szynkowaru

4.5 (170 ocen)

domowe mięsko jest tak smaczne, że po prostu żegnaj kupna wędlino...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 1 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, woda 100 ml, pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, kolendra cała Royal Brand 1 łyżka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kolendrę ziarenka i pieprz kolorowy ziarenka w możdżierzu rozgnieść jak grubomielone
  • etap 2. karkówkę nie za tłustą bez kości pokroić na 2-3 cm kostki i dobrze mięso wymieszać/wygnieść z solą peklową, ziarenkami, czosnkiem, wodą, żelatyną
  • etap 3. użyłam woreczek do zamrażania lub można kupić woreczki do szynkowara - woreczek włożyć do szynkowara i przełożyć mięso mocno je ręką ugniatając, woreczek zawiązać i zamknąć szynkowar, schować do lodówki
  • etap 4. wodę zagotować, sprawdzić czy ma już 80-85 C i włożyć szynkowar, woda ma sięgać do 2 cm do zamknięcia, parzyć około 2 godziny w podanej temperaturze - szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodę, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu i na koniec schować do lodówki najlepiej na całą noc
  • etap 5. szynkowar odkręcić i wysunąć woreczek, jeśli nie chce się wysunąć to polać szynkowar gorącą wodą

Porady

ŻELATYNY DODAWAĆ NIE TRZEBA, ALE JAK JEST DODANA TO JEST PYSZNA GALARETKA...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować