Karkówka z kolendrą i pieprzem kolorowym z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kolendrę ziarenka i pieprz kolorowy ziarenka w możdżierzu rozgnieść jak grubomielone
2.karkówkę nie za tłustą bez kości pokroić na 2-3 cm kostki i dobrze mięso wymieszać/wygnieść z solą peklową, ziarenkami, czosnkiem, wodą, żelatyną
3.użyłam woreczek do zamrażania lub można kupić woreczki do szynkowara - woreczek włożyć do szynkowara i przełożyć mięso mocno je ręką ugniatając, woreczek zawiązać i zamknąć szynkowar, schować do lodówki
4.wodę zagotować, sprawdzić czy ma już 80-85 C i włożyć szynkowar, woda ma sięgać do 2 cm do zamknięcia, parzyć około 2 godziny w podanej temperaturze - szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodę, zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu i na koniec schować do lodówki najlepiej na całą noc
5.szynkowar odkręcić i wysunąć woreczek, jeśli nie chce się wysunąć to polać szynkowar gorącą wodą
Porady
ŻELATYNY DODAWAĆ NIE TRZEBA, ALE JAK JEST DODANA TO JEST PYSZNA GALARETKA...
Komentarze