Khachapuri, czyli placki serowe

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis pochodzi z kuchni gruzińskiej. Placki najlepiej smakują na ciepło.

Składniki:

  • Ciasto: jajko
    ● 1/2 l jogurtu naturalnego
    ● 3 szkl. mąki
    ● 3 łyżki roztopionego masła
    ● po łyżeczce soli i sody oczyszczonej
    Farsz: jajko
    ● 12 dag mozzarelli
    ● ok. 25 dag twarogu
    ● 25 dag fety
    ● 8 łyżek miękkiego masła
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Placki

Khachapuri, czyli placki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach, twaróg i fetę rozkruszamy. Do serów wbijamy jajko i dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Ciasto: mąkę przesiewamy z sodą. Wlewamy masło i jogurt. Wbijamy jajko. Solimy. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na okrągłe placki.
  • 3. Nakładamy farsz, brzegi składamy do środka. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Kroimy w trójkąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mozzarella Twaróg

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować