Placki serowe z jabłkiem

4.5 (188 ocen)

Sycące, mocno jabłkowe i delikatne – w sam raz na podwieczorek. Aby wzbogacić smak tych placków możesz dodać rodzynki.

Składniki:

  • • 200g twarogu półtłustego,
    • 4 jajka,
    • 400g tartych jabłek,
    • 1 łyżka miodu,
    • 180g mąki pszennej,
    • 1 łyżka posiekanych migdałów,
    • Szczypta cynamonu,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki Ser

Placki serowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki serowe z jabłkiem 1. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ser rozgniataj kilka minut widelcem, aby zrobił się kremowy.
  • Placki serowe z jabłkiem 2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na puszystą masę.
  • Placki serowe z jabłkiem 3. Żółtka utrzyj z miodem na puch. Wymieszaj je z serem, następnie dodaj jabłka.
  • Placki serowe z jabłkiem 4. Po chwili dodaj mąkę wymieszaną z solą, cynamonem i gałką muszkatołową oraz migdałami.
  • Placki serowe z jabłkiem 5. Całość połącz delikatnie z ubitymi białkami i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po 1 łyżce ciasta. Smaż placki na rumiano. Podawaj od razu oprószone cukrem pudrem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować