Keks z jeżynami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę.
Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
2.Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
3.Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić).
4.Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze