Keks z jeżynami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto o konsystencji babki, słodkie z nutą kwaśnych jeżyn oraz skórki kandyzowanej wspaniale współgra z aromatyczną, korzenną kruszonką.

Składniki:

  • Składniki:
    300g mąki pszennej,
    150g cukru,
    180g masła lub margaryny,
    2 jajka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    łyżeczka przyprawy do piernika,
    3 łyżki rumu,
    2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki,
    jabłko,
    200g jeżyn (mogą być mrożone).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks z jeżynami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1edils8 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę.

    Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksówki o wym. 11x23cm. Równomiernie rozsmarować. Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
  • image-1bswkxm 2. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta.
  • image-2309gge 3. Na wierzchu rozsypać jeżyny i delikatnie wcisnąć je w ciasto (mrożone lekko rozmrozić).
  • image-0cnw0mt 4. Posypać odłożoną kruszonką. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować