● 20 dag mąki pszennej
● 10 dag mąki ziemniacz.
● 8 jajek
● 25 dag cukru
● po 10 dag rodzynek i orzechów
● 2 cukry waniliowe
● 3 dag kandyzowanych wiśni
● 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
● 5 dag fig
● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
● masło i bułka tarta do formy
Keks noworoczno-karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka myjemy, a następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka wkładamy do lodówki.
2.W misce ucieramy masło na puszystą masę i wsypujemy połowę cukru oraz cukier waniliowy. Na koniec kolejno dodajemy żółtka i bardzo starannie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy resztę cukru i ubijamy jeszcze ok. 2 minut. Połowę piany delikatnie i dokładnie mieszamy z masą. Następnie wsypujemy oprószone mąką bakalie (oprócz migdałów). Mieszamy. Dodajemy resztę piany, delikatnie mieszając z ciastem.
3.Dwie formy keksowe smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi migdałami.
Komentarze