Keks noworoczno-karnawałowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

To tradycyjne ciasto będzie smakować każdemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 20 dag mąki pszennej
    ● 10 dag mąki ziemniacz.
    ● 8 jajek
    ● 25 dag cukru
    ● po 10 dag rodzynek i orzechów
    ● 2 cukry waniliowe
    ● 3 dag kandyzowanych wiśni
    ● 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ● 5 dag fig
    ● czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    ● masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks noworoczno-karnawałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka myjemy, a następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka wkładamy do lodówki.
  • 2. W misce ucieramy masło na puszystą masę i wsypujemy połowę cukru oraz cukier waniliowy. Na koniec kolejno dodajemy żółtka i bardzo starannie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy resztę cukru i ubijamy jeszcze ok. 2 minut. Połowę piany delikatnie i dokładnie mieszamy z masą. Następnie wsypujemy oprószone mąką bakalie (oprócz migdałów). Mieszamy. Dodajemy resztę piany, delikatnie mieszając z ciastem.
  • 3. Dwie formy keksowe smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmujemy i posypujemy posiekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować