Keks marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nie za słodkie ciasto pachnące orzechami i czekoladą a dzięki marchewce wilgotne i miękkie :-)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na keksówkę 40x11 cm

    150 g masła
    3/4 szkl. cukru kryształu
    4 jajka
    1,5 szkl. mąki pszennej
    350 g marchewki surowej
    150 g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w kostkę.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Ciągle ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, startą marchewkę i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 minut w temp.170 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować