REKLAMA

Keczup z cukinii swojski

wyświetlono: 345 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Powiedzcie tylko tak szczerze wolicie keczupy swojskie czy może jednak wolicie kupne ? Szczerze ja nie przepadam za żadnymi wolę musztardę ale jednak robię dla mojej rodziny ponieważ go uwielbiają. Znajomi twierdzą że lepszego keczupu nie jedli i są bardzo zdziwieni iż jest wykonany z cukinii

opublikowany: 23.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 27 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,670 kg cukinii (przed obraniem i oczyszczeniem),
    450 g cebuli (6 średnich sztuk),
    3,5 płaskiej łyżki soli drobnej,
    3,5 szklanki cukru (szklanka poj.210 ml),
    1 szklanka octu 10 %,
    4 koncentraty pomidorowe (160 g każdy),
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
    1,5 łyżki papryki czerwonej ostrej w proszku,
    1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
    2 łyżki majeranku
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • keczup 1. Przygotować cukinię może być trzy kilogramy (ja podałam wagę z której robiłam), odciąć z niej końce, obrać i wyjąć łyżką miąższ. pokroić w mniejsze kawałki, cebulę obrać z łupinek i pozostawić w całości. Gdy mamy już przygotowaną cukinię i cebulę wtedy zetrzeć je na tarce jarzynowej
  • keczup 2. Jak już mamy startą całą cukinię z cebulą wtedy całość posolić i pozostawić na co najmniej trzy godziny aby cukinia puściła soki a cebula zmiękła. Po trzech godzinach całość razem z sokiem przełożyć do wysokiego garnka i smażyć na wolnym ogniu do miękkości cukinii i zmienienia przez nią koloru, po tym czasie wsypać cukier oraz wlać ocet i nadal smażyć na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru oraz kolejnej zmiany koloru cukinii
  • keczup 3. Jak cukier już wystarczająco się rozpuścił a smażona cukinia zmieniła kolor dodać składniki sypkie czyli obie papryki, pieprz oraz majeranek, całość zamieszać i zagotować następnie dodać koncentraty pomidorowe i jeszcze przez dwadzieścia minut po smażyć na wolnym ogniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
  • keczup 4. Gdy przygotowane składniki na keczup już przestygły (nie musi być zimny) wtedy użyć blender i dokładnie całość zmiksować. Zmiksowany keczup postawić na mały ogień i jeszcze smażyć przez dwadzieścia minut do uzyskania konsystencji jak keczup kupny
  • keczup 5. Jak już uzyskaliśmy potrzebną nam konsystencję keczupu wtedy gorący przełożyć do słoików wyparzonych kto na jakie ma ochotę (ja dałam w małe aby było na raz), szczelnie je zakręcić i poustawiać w garnku ze ściereczką, zalać ciepłą wodą (wtedy nie popękają słoiki) do wysokości słoika i na średnim ogniu pasteryzować przez 15 minut. Po za pasteryzowaniu zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy po ostygnięciu pokrywki zassały to znak że słoiki się przyjęły
  • keczup 6. Swojski keczup jest świetnym rozwiązaniem na zimę a także nawet teraz do kiełbaski czy do czego tam państwo sobie życzy. Keczup wyszedł mi bardzo smaczny i lekko pikantny taki właśnie jak lubi mój mąż i syn. Keczup z cukinii jest zdrowy i bez konserwantów, polecam każdemu kto lubi keczupy o przygotowanie swojskiego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Moniczkuu

Keczup z cukinii

Ketchup z cukinii jest pyszny i dość ostry w smaku i do wszystkiego się nadaje, najlepiej do pizzy ;)

kategoria: Przetwory ketchupy opublikowany: 18.07.2012 | wyświetlono: 543526 Książki kucharskie: 62 | Polecenia: 7
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Keczup z cukinii

Każdy kto choć raz spróbuje tego keczupu zawsze prosi o przepis.

kategoria: Przetwory opublikowany: 24.08.2017 | wyświetlono: 4207 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Agusiowe smakołyki IMG_20190613_095635

Keczup z cukinii

Pyszny keczup. Mimo tego, że zrobiony jest z cukinii to nie jest ona wyczuwalna.

kategoria: Przetwory opublikowany: 24.07.2018 | wyświetlono: 2548 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: agazlotko IMG_20190607_134026_500

Keczup z cukinii

Doskonały dodatek do spaghetti, mięsa, kanapek i wielu innych potraw

kategoria: Przetwory Sosy opublikowany: 03.08.2014 | wyświetlono: 9737 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: przepisypiotra przepisypiotra

Keczup z cukinii

Podstawą domowej spiżarni jest keczup, taki jak był kiedyś, smaczny, bez zbędnych konserwantów.

kategoria: Przetwory opublikowany: 18.10.2016 | wyświetlono: 2314 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE