Keczup z cukinii swojski

5 (1 ocen)

  • 27 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Powiedzcie tylko tak szczerze wolicie keczupy swojskie czy może jednak wolicie kupne ? Szczerze ja nie przepadam za żadnymi wolę musztardę ale jednak robię dla mojej rodziny ponieważ go uwielbiają. Znajomi twierdzą że lepszego keczupu nie jedli i są bardzo zdziwieni iż jest wykonany z cukinii

  • 27 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,670 kg cukinii (przed obraniem i oczyszczeniem),
    450 g cebuli (6 średnich sztuk),
    3,5 płaskiej łyżki soli drobnej,
    3,5 szklanki cukru (szklanka poj.210 ml),
    1 szklanka octu 10 %,
    4 koncentraty pomidorowe (160 g każdy),
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
    1,5 łyżki papryki czerwonej ostrej w proszku,
    1,5 łyżki papryki słodkiej w proszku,
    2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy

Keczup z cukinii swojski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keczup 1. Przygotować cukinię może być trzy kilogramy (ja podałam wagę z której robiłam), odciąć z niej końce, obrać i wyjąć łyżką miąższ. pokroić w mniejsze kawałki, cebulę obrać z łupinek i pozostawić w całości. Gdy mamy już przygotowaną cukinię i cebulę wtedy zetrzeć je na tarce jarzynowej
  • keczup 2. Jak już mamy startą całą cukinię z cebulą wtedy całość posolić i pozostawić na co najmniej trzy godziny aby cukinia puściła soki a cebula zmiękła. Po trzech godzinach całość razem z sokiem przełożyć do wysokiego garnka i smażyć na wolnym ogniu do miękkości cukinii i zmienienia przez nią koloru, po tym czasie wsypać cukier oraz wlać ocet i nadal smażyć na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru oraz kolejnej zmiany koloru cukinii
  • keczup 3. Jak cukier już wystarczająco się rozpuścił a smażona cukinia zmieniła kolor dodać składniki sypkie czyli obie papryki, pieprz oraz majeranek, całość zamieszać i zagotować następnie dodać koncentraty pomidorowe i jeszcze przez dwadzieścia minut po smażyć na wolnym ogniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
  • keczup 4. Gdy przygotowane składniki na keczup już przestygły (nie musi być zimny) wtedy użyć blender i dokładnie całość zmiksować. Zmiksowany keczup postawić na mały ogień i jeszcze smażyć przez dwadzieścia minut do uzyskania konsystencji jak keczup kupny
  • keczup 5. Jak już uzyskaliśmy potrzebną nam konsystencję keczupu wtedy gorący przełożyć do słoików wyparzonych kto na jakie ma ochotę (ja dałam w małe aby było na raz), szczelnie je zakręcić i poustawiać w garnku ze ściereczką, zalać ciepłą wodą (wtedy nie popękają słoiki) do wysokości słoika i na średnim ogniu pasteryzować przez 15 minut. Po za pasteryzowaniu zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy po ostygnięciu pokrywki zassały to znak że słoiki się przyjęły
  • keczup 6. Swojski keczup jest świetnym rozwiązaniem na zimę a także nawet teraz do kiełbaski czy do czego tam państwo sobie życzy. Keczup wyszedł mi bardzo smaczny i lekko pikantny taki właśnie jak lubi mój mąż i syn. Keczup z cukinii jest zdrowy i bez konserwantów, polecam każdemu kto lubi keczupy o przygotowanie swojskiego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować