Keczup z cukinii

4.5 (167 ocen)

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny keczup. Mimo tego, że zrobiony jest z cukinii to nie jest ona wyczuwalna.

  • 7 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    1/2 kg cebuli
    garść soli
    2 szklanki cukru
    1 szklanka octu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonej bazylii
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego (400 g.)
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keczup z cukinii 1. Cebulę i cukinie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
    (z cukinii wydrążyć środki).
    Można też zmielić w maszynce do mięsa.
    Zasypać solą, wymieszać i odstawić na minimum 6 godzin.
  • 2. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować 30 minut, żeby warzywa zmiękły.
    Dodać cukier i ocet, wymieszać i gotować 20 minut.
    Następnie dodać przyprawy i koncentrat, wymieszać i gotować kolejne 20 minut.
    Ugotowany keczup zblendować na gładką masę i jeszcze gorący przełożyć do słoiczków.
  • Keczup z cukinii 3. Słoiki ustawić do góry dnem.
    Kiedy wystygną pasteryzować w garnku z wodą 30 minut od zagotowania wody.

Porady

Z tej porcji wyszło mi 11 małych słoiczków po musztardzie. Cukinie zważyłam po obraniu i wydrążeniu środków. Jeśli lubicie bardziej pikantne to dodajcie pełne łyżeczki pieprzu i papryki ostrej. Ja daję płaskie bo wolę łagodniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować