''keczup'' z cukinii

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Oprócz tego że jest pyszny ma wiele zastosowań. Zaprawiony do słoików w zimie wykorzystac możemy nie tylko do kanapek ale też jako skladnik sosu do makaronu, pizzy, pasztecików, ryby po grecku, ryżu i jako dodatek do mięs na zimno

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
    1/2 kg cukru
    1 szklanka octu
    1/2 kg cebuli
    200 g koncentratu pomidorowego
    łyżka ostrej mielonej papryki
    1/2 łyżki curry
    1/2 łyżki pieprzu
    łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

''keczup'' z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut.
  • 2. Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować