Kawowo-adwocatowa babka z białek

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.

Składniki:

  • 8 białek z jajek (L)
    150 g cukru
    1,5 szklanki maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
    75 g margaryny
    7 łyżek oleju
    4 łyżki likieru adwocatowego
    Polewa:
    25 g margaryny
    70 ml śmietany 30%
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kawy

Kawowo-adwocatowa babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować