Babka kawowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna babka w dwóch uzupełniających się smakach - kawy i czekolady.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka L
    150 ml mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody
    skórka obtarta z 1 pomarańczy
    1/2 szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Kawy

Babka kawowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczoną w 30 ml wody. Do drugiej, mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową (około 1/3 zostawiamy do posypania). Miksujemy masy osobno, do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
  • 3. Przygotowujemy lukier: gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować