Kaszubskie fricasse z kurczaka

4.5 (148 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis typowej kaszubskiej potrawy,bez której nie odbędzie się żadna ważna uroczystość.Gości więc na kaszubskich weselach i jest nr 1 wśród potraw.Moja mama otrzymała ten przepis od kucharki z Pucka.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - włoszczyzna: 1 pęczek
    - pałki kurczaka (mogą być też udka): 2 sztuki
    - cytryna (duża cytryna): 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - ryż: 400 gramów
    - Śmietana do zup i sosów: 200 mililitrów
    - żółtka jajek: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Kaszubskie fricasse z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na litr rosołu.Ugotować rosół na włoszczyźnie z piersią kurczaka lub z udkami,pałkami(jak kto woli).Do rosołu wsypać sól i pieprz.Po ugotowaniu odcedzamy wywar.Będzie nam potrzebny do przygotowania słodko-kwaśnego sosu fricasse(czytaj frikase).Do sosu przygotować zasmażkę z mąki i masła i zalać ją wywarem.Gotować aż do uzyskania gęstego sosu. Teraz dodać sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, żółtka jaj,śmietanę (dodać do żółtek trochę ostudzonego sosu,rozprowadzić i następnie dodać do reszty sosu,tak,aby nie zważyły się).Na samym końcu dodać rodzynki. Ważne,aby nie przesolić,trzeba sos smakować,dodawać trochę soli,trochę cukru, wydobyć smak.
  • Frikase Joanny 2. Ryż ugotować na sypko.Pałki,piersi lub udka kurczaka podawać z ryżem i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Ryż Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować