Przepis typowej kaszubskiej potrawy,bez której nie odbędzie się żadna ważna uroczystość.Gości więc na kaszubskich weselach i jest nr 1 wśród potraw.Moja mama otrzymała ten przepis od kucharki z Pucka.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- włoszczyzna: 1 pęczek
- pałki kurczaka (mogą być też udka): 2 sztuki
- cytryna (duża cytryna): 1 sztuka
- cukier: 2 łyżki
- cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
- mąka: 1 łyżka
- masło: 1 łyżka
- ryż: 400 gramów
- Śmietana do zup i sosów: 200 mililitrów
- żółtka jajek: 2 sztuki
Kaszubskie fricasse z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na litr rosołu.Ugotować rosół na włoszczyźnie z piersią kurczaka lub z udkami,pałkami(jak kto woli).Do rosołu wsypać sól i pieprz.Po ugotowaniu odcedzamy wywar.Będzie nam potrzebny do przygotowania słodko-kwaśnego sosu fricasse(czytaj frikase).Do sosu przygotować zasmażkę z mąki i masła i zalać ją wywarem.Gotować aż do uzyskania gęstego sosu. Teraz dodać sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy, żółtka jaj,śmietanę (dodać do żółtek trochę ostudzonego sosu,rozprowadzić i następnie dodać do reszty sosu,tak,aby nie zważyły się).Na samym końcu dodać rodzynki. Ważne,aby nie przesolić,trzeba sos smakować,dodawać trochę soli,trochę cukru, wydobyć smak.
2.Ryż ugotować na sypko.Pałki,piersi lub udka kurczaka podawać z ryżem i sosem.
Komentarze