kaszubskie ruchanki

4.49 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podobno dawniej kaszubskie ruchanki przygotowywano z pozostałości ciasta chlebowego, które zostawało gospodyniom. Ruchanki łatwo przyrządzisz w domu, są naprawde pyszne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA RUCHANKI::
    - mąka (żytnia lub orkiszowa): 450 gramów
    - drożdże (świeże): 35 gramów
    - mleko: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól (płaska): 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżka
    DO SMAżENIA::
    - smalec (wieprzowy): 100 gramów
    - konfitura (truskawkowa,malinowa lub inna): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kaszubskie ruchanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut.Im dłużej pozwolimy ciastu rosnąć, tym bardziej wyrosną nam ruchanki na patelni.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać smalec, wlać odrobinę ciasta w kilku miejscach, smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
  • ruchanki kaszusbkie 3. Ruchanki posypać cukrem pudrem.Można je podać teć z konfitura, a do ciasta podczas smażenia wcisnąć kawałki obranego jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować