kaszubskie ruchanki

  • wyświetlono: 7015 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podobno dawniej kaszubskie ruchanki przygotowywano z pozostałości ciasta chlebowego, które zostawało gospodyniom. Ruchanki łatwo przyrządzisz w domu, są naprawde pyszne.

Neblina36
  • 16 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO NA RUCHANKI::
- mąka (żytnia lub orkiszowa): 450 gramów
- drożdże (świeże): 35 gramów
- mleko: 2 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- sól (płaska): 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżka
DO SMAżENIA::
- smalec (wieprzowy): 100 gramów
- konfitura (truskawkowa,malinowa lub inna): 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

kaszubskie ruchanki

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut.Im dłużej pozwolimy ciastu rosnąć, tym bardziej wyrosną nam ruchanki na patelni.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać smalec, wlać odrobinę ciasta w kilku miejscach, smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
  • ruchanki kaszusbkie3. Ruchanki posypać cukrem pudrem.Można je podać teć z konfitura, a do ciasta podczas smażenia wcisnąć kawałki obranego jabłka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latomąkadrożdżewiosnakuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Chryzantemy

Dodane przez: PolskaGotuje

Chryzantemy

Te ciastka drożdżowe piekę już...

loo

Dodane przez: dusiowa

lody truskawkowe

Uwielbiam truskawki, ale za lodami...

Tort dla Agatki

Dodane przez: Neblina36

Tort "Piękny Kopciuszek"

Tort wykonałam na 1-sze urodzinowe...

Kruche Babeczki z Jabłkami i Pianką

Dodane przez: PolskaGotuje

Kruche Babeczki z Jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami, czekoladą...

Piernik z herbatą

Dodane przez: PolskaGotuje

Piernik z herbatą

Przepis przesłała Magdalena Maciąg.

Biszkopt niezawodny

Dodane przez: wilczyca Aga

Biszkopt niezawodny "Puszek okruszek"

Ten przepis polecam każdemu komu...