kaszubskie ruchanki

  • wyświetlono: 5306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podobno dawniej kaszubskie ruchanki przygotowywano z pozostałości ciasta chlebowego, które zostawało gospodyniom. Ruchanki łatwo przyrządzisz w domu, są naprawde pyszne.

Neblina36
  • 16 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO NA RUCHANKI::
- mąka (żytnia lub orkiszowa): 450 gramów
- drożdże (świeże): 35 gramów
- mleko: 2 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- sól (płaska): 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżka
DO SMAżENIA::
- smalec (wieprzowy): 100 gramów
- konfitura (truskawkowa,malinowa lub inna): 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

kaszubskie ruchanki

  • 1. Mleko podgrzać do temperatury około 37 stopni C (ma być ciepłe,ale nie może być zbyt gorące).Do mleka dodać cukier i drożdże, wsypać mąkę,wbić jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut.Im dłużej pozwolimy ciastu rosnąć, tym bardziej wyrosną nam ruchanki na patelni.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać smalec, wlać odrobinę ciasta w kilku miejscach, smażyć przez chwilę na złoty kolor, odwrócić,smażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
  • ruchanki kaszusbkie3. Ruchanki posypać cukrem pudrem.Można je podać teć z konfitura, a do ciasta podczas smażenia wcisnąć kawałki obranego jabłka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

latomąkadrożdżewiosnakuchnia polska
 

Komentarze

Podobne przepisy

kasza manna na gęsto

Dodane przez: liilaa

Kasza manna na jajkach

Pyszna puszysta kasza, czekoladowa...

Kajmakowe lody na serku mascarpone

Dodane przez: Elisa

Kajmakowe lody na serku mascarpone

Pyszne lody idealne na upalne dni

lody truskawkowo arbuzowe

Dodane przez: ewuska2016

Lody truskawkowo-arbuzowe

Proste i smaczne domowe lody

Lody

Dodane przez: trufelkowo

Zdrowe, szybkie i pyszne lody 3-składnikowe

Zdrowe lody, którymi można zajadać...

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

beza

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Letnie serce bezowe z truskawkami

Ten letni bezowy deser przygotowałam...