REKLAMA

Kaszubskie szneki

wyświetlono: 1285 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kaszubskie szneki są tak delikatne,miękkie,pulchne,że zjeść ich można nawet kilka.Przeważnie w okragłym kształcie,ale ja wolę zawijać je właśnie w ten sposób.Posypane cukrem i sezamem.

opublikowany: 02.06.2011
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - mleko 2%: 250 mililitrów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - oliwa lub olej roślinny: 6 łyżek
    - jajko-surowe: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - cukier waniliowy: 16 gramów

    - ziarna sezamu: 6 łyżeczek
    - rodzynki: 100 gramów
    - cukier do posypania: 6 łyżeczek
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • drożdże z cukrem 1. Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,cukier waniliowy,mąkę,olej i żółtko jaja,wymieszać.
  • ciasto drożdżowe 2. Następnie zagnieść ciasto.Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania drożdżówek.
  • drożdżówki 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować,wycinać kształty jak na zdjęciu
  • drożdżówki 4. Na ciasto nakładać rodzynki,zawijać.Posmarować białkiem, posypać cukrem i sezamem.
  • drożdżówki 5. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

domowe drożdżówki (szneki)

idealnie nadają sie na drugie śniadanie do szkoły lub pracy

kategoria: drożdżówka Desery marmolady opublikowany: 28.01.2016 | wyświetlono: 807 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE