Kaszubskie szneki

4.5 (182 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kaszubskie szneki są tak delikatne,miękkie,pulchne,że zjeść ich można nawet kilka.Przeważnie w okragłym kształcie,ale ja wolę zawijać je właśnie w ten sposób.Posypane cukrem i sezamem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - mleko 2%: 250 mililitrów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - oliwa lub olej roślinny: 6 łyżek
    - jajko-surowe: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - cukier waniliowy: 16 gramów

    - ziarna sezamu: 6 łyżeczek
    - rodzynki: 100 gramów
    - cukier do posypania: 6 łyżeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kaszubskie szneki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże z cukrem 1. Cukier wsypać do miski wraz z drożdżami,połaczyć.Dodać ciepłe(nie gorące) mleko,sół,cukier waniliowy,mąkę,olej i żółtko jaja,wymieszać.
  • ciasto drożdżowe 2. Następnie zagnieść ciasto.Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Białko jaja będzie nam potrzebne do smarowania drożdżówek.
  • drożdżówki 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę,ponownie zagnieść,rozwałkować,wycinać kształty jak na zdjęciu
  • drożdżówki 4. Na ciasto nakładać rodzynki,zawijać.Posmarować białkiem, posypać cukrem i sezamem.
  • drożdżówki 5. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować