Jedna z tradycyjnych staropolskich i bardzo sycących zup. Za swój delikatny smak jest bardzo lubiana przez dzieci.
2 godz.
Składniki:
NA 5-LITROWY GARNEK:
1,5 kg kurczak
10 sporych ziemniaków
5 dużych marchwi
3 duże pietruszki
1 duży liść kapusty włoskiej
3 małe cebule
kawałek pora
200 g śmietany 18%
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wywar solimy i gotujemy kurczaka do miękkości.
2.Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Liść kapusty, cebule i por myjemy i kroimy drobno. Z garnka wyjmujemy miękkiego kurczaka i wrzucamy pokrojone warzywa.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Gdy warzywa w zupie będą już prawie miękkie, wrzucamy do zupy ziemniaki. Do garnka dolewamy wodę do pełna. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, do dużej szklanki lub miski wlewamy trochę gorącego wywaru z zupy i rozrabiamy w nim śmietanę. Tak przygotowaną wlewamy do garnka i całość zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania.
4.Zupę nalewamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Porady
Niektórzy zagęszczają zupę zaprawką z wody i mąki aby była bardziej zawiesista.
Komentarze