Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem

4.99 (156 ocen)

  • 2 godz.

Jedna z tradycyjnych staropolskich i bardzo sycących zup. Za swój delikatny smak jest bardzo lubiana przez dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA 5-LITROWY GARNEK:

    1,5 kg kurczak
    10 sporych ziemniaków
    5 dużych marchwi
    3 duże pietruszki
    1 duży liść kapusty włoskiej
    3 małe cebule
    kawałek pora
    200 g śmietany 18%
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Kartoflanka

Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wywar solimy i gotujemy kurczaka do miękkości.
  • 2. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Liść kapusty, cebule i por myjemy i kroimy drobno. Z garnka wyjmujemy miękkiego kurczaka i wrzucamy pokrojone warzywa.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Gdy warzywa w zupie będą już prawie miękkie, wrzucamy do zupy ziemniaki. Do garnka dolewamy wodę do pełna. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, do dużej szklanki lub miski wlewamy trochę gorącego wywaru z zupy i rozrabiamy w nim śmietanę. Tak przygotowaną wlewamy do garnka i całość zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania.
  • 4. Zupę nalewamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Porady

Niektórzy zagęszczają zupę zaprawką z wody i mąki aby była bardziej zawiesista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować