Kartoflanka z miętą i musztardą

0 (0 ocen)

Ziemniaki, mięta i musztarda świetnie współgrają ze sobą smakowo. Dodatek marchewki i natki pietruszki nieco łagodzi ostry smak zupy.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków (łącznie około 650g)
    2 małe marchewki (łącznie 100g)
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 pęczka mięty
    3 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    3 łyżki śmietany 12%
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżeczki musztardy chrzanowej lub stołowej
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka Przystawki

Kartoflanka z miętą i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z miętą i musztardą 1. W garnku rozpuścić masło, dodać olej. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć.
  • Kartoflanka z miętą i musztardą 2. Powoli wlać bulion. Zagotować, mieszając. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, marchewkę w dość cienkie plastry. Warzywa dołożyć do garnka, dodać posiekaną zieleninę. Gotować do miękkości (15 - 20 min).
  • Kartoflanka z miętą i musztardą 3. Następnie dodać śmietanę i musztardę - wymieszać, zagotować. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować