Kartacze z zasmażką

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Kartacze to świetny pomysł na obiad z resztki ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
    800g surowych ziemniaków
    2 łyżki mąki pszennej
    700 g mięsa mielonego
    2 cebule
    100 g boczku
    sól,pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Kartacze z zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce.Następnie odciśnij wodę od surowych ziemniaków, przez ściereczkę.
    Wstaw wodę do gotowania kartaczy,musi być z dodatkiem soli.Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw solą i pieprzem.
    Ziemniaki wymieszaj z mąką, dopraw solą i pieprzem do smaku .Z ciasta ziemniaczanego ulep placki centymetrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułóż 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlep, formując owalne kartacze.Wrzuć do gotującej osolonej wody i gotuj ok 40 minut.Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę i przysmaż na patelni na odrobinie oleju.Zasmażką polej kartacze.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso mielone Rozmaryn Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować