Karpatka nie musi być z nudnym kremem budyniowym,można ją "unowocześnić" kremem z porzeczki i powstanie klasyczne ciasto o całkiem nowym smaku,zapraszam na słodką porzeczkową ucztę!
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g śmietany kremówki
1 szklanka świezej czarnej porzeczki
3 łyżki wody
5 łyżeczek cukru
250 g serka mascaropne
4-5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Karpatka z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/38 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej
2.Krem porzeczkowy Porzeczkę myjemy osuszamy obieramy z ogonków wsypujemy do rondelka,zasypujemy cukrem wlewamy 3 łyżki wody i dusimy aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, miksujemy blenderem na mus,zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder mieszamy,łączymy z masą porzeczkową,wlewamy płynną żelatynę miksujemy wszystko razem,wykładamy na upieczony blat,przykrywamy drugim schładzamy około 3 -4 godziny w lodówce.
Komentarze