Karpatka z czarną porzeczką

  • wyświetlono: 1026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Karpatka nie musi być z nudnym kremem budyniowym,można ją "unowocześnić" kremem z porzeczki i powstanie klasyczne ciasto o całkiem nowym smaku,zapraszam na słodką porzeczkową ucztę!

IMG_20190918_121058
  • 70min

Składniki

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
500 g śmietany kremówki
1 szklanka świezej czarnej porzeczki
3 łyżki wody
5 łyżeczek cukru
250 g serka mascaropne
4-5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka z czarną porzeczką

  • Ciasto1. Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/38 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej
  • Masa porzeczkowa2. Krem porzeczkowy Porzeczkę myjemy osuszamy obieramy z ogonków wsypujemy do rondelka,zasypujemy cukrem wlewamy 3 łyżki wody i dusimy aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, miksujemy blenderem na mus,zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder mieszamy,łączymy z masą porzeczkową,wlewamy płynną żelatynę miksujemy wszystko razem,wykładamy na upieczony blat,przykrywamy drugim schładzamy około 3 -4 godziny w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatona słodkoptysiekarpatkaśmietanaczarna porzeczkaowocekuchnia polskajesieńciasto parzonechrzcinysłodkie wypiekiciasta na różne okazjeweselakrem porzeczkowyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-16bokns

Dodane przez: joanna1974

Drożdżówka z czarną porzeczką

Uwielbiam lato i polskie owoce...

image-1a3b6sb

Dodane przez: Docherro

Deser z czarnej porzeczki

Bardzo polecam taki deserek,czarna...

Rolada bezowa z czarną porzeczką.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rolada bezowa z czarną porzeczką

Zamiast porzeczki można użyć, maliny,...

Sernik z czarną porzeczką

Dodane przez: Dzidziunia

Sernik z czarną porzeczką

Przepyszny słodko kwaskowaty smak...

Sorbet z czarnej porzeczki

Dodane przez: Ania_L

Sorbet z czarnej porzeczki

Jakiś czas temu w jednej z nowo...

Fantazja z czarną porzeczką

Dodane przez: pawel

Fantazja z czarną porzeczką

CIASTO POWSTAŁO W WYNIKU EKSPERYMENTU,CAŁKIEM...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE