Karpatka z mascarpone

4.28 (227 ocen)

  • 30 min

Lekkie, apetyczne i znane ciacho

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 szkl wody, 1szkl mąki pszennej, 1/2 margaryny(125 g), 5jajek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem: 1/2 litra mleka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl cukru, 1 kostka masła (250 g), 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, 250 g serka mascarpone.
Wystaw ocenę:

4.28 (227 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Wodę z margaryna zagotować, dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszać. Lekko przestudzić, potem dodac cale jajka i olej i dokladnie zmiksować na gładką masę. Całość wyłożyć na duza blachę dołączona do piekarnika. Piec ok 20-25 minut w temp. 200 stopni. Bez termoobiegu. Po tym czasie uchylić wylaczony piekarnik i pozostawić ciasto w środku do przestygnięcia.
  • 2. 1 szkl mleka zagotować z cukrem.i cukrem waniliowym. W drugiej wymieszać obie mąki i żółtka. Wlać na gotujące sie mleko i energicznie mieszając ugotować budyń (musi być dość gesty). Zdjąć z ognia, przykryć talerzykiem i odstawić do ostygnięcia. Calkiem zimny budyń zmiksować najpierw z kostka masła, gdy masa będzie idealnie gładka dodac mascarpone.
  • 3. Upieczone ciasto przekroić na pół, jedna część posmarować masa, przykryc drugą polowa ciasta, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nie przeszło zapachami lodówki najlepiej przykryć folia aluminiowa. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować