uwielbiam czarne porzeczki, więc dlaczego by nie zrobić ciasto? delikatne, owocowe i do tego idealnie słodko-kwaśne :) z mężem pochłonęliśmy je od razu :) mmmm... pychotka.
Tarta z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim dno i boki formy do tortownicy lub tarty. Wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Kiedy ciasto ostygnie smarujemy spód dżemem z czarnej porzeczki.
2.Śmietankę ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość zależy od nas, czy lubimy bardzo słodko czy nieco mniej). Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach ciepłej wody. Kiedy ostygnie dodajemy do śmietanki. Wykładamy na ciasto wyłożone wcześniej dżemem. Na wierzch bitej śmietany kładziemy owoce czarnej porzeczki. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Komentarze