Tarta z czarną porzeczką

4 (1 ocen)

  • 60 min

uwielbiam czarne porzeczki, więc dlaczego by nie zrobić ciasto? delikatne, owocowe i do tego idealnie słodko-kwaśne :) z mężem pochłonęliśmy je od razu :) mmmm... pychotka.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    * 1 szkl. mąki
    * 80g masła
    * 50g cukru pudru
    * 1 żółtko

    Bita śmietanka:
    * 500ml śmietanki 30% lub 36%
    * 1 lub 2 łyżki cukru pudru
    * 1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    * ok. 200-250g czarnych porzeczek
    * dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim dno i boki formy do tortownicy lub tarty. Wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Kiedy ciasto ostygnie smarujemy spód dżemem z czarnej porzeczki.
  • 2. Śmietankę ubijamy mikserem na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość zależy od nas, czy lubimy bardzo słodko czy nieco mniej). Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach ciepłej wody. Kiedy ostygnie dodajemy do śmietanki. Wykładamy na ciasto wyłożone wcześniej dżemem. Na wierzch bitej śmietany kładziemy owoce czarnej porzeczki. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Żelatynę w bitej śmietanie można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować