Pierogi z czarną porzeczką

4.49 (145 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Myślałam,że najpyszniejsze pierogi są z jagodami,ale te z czarną porzeczką nie mają sobie równych! Ten smak, aromat , zapach to dopiero fajerwerki rozkoszy!!! Jeśli nigdy nie robiliście pierogów z czarną porzeczką to musicie je zrobić.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    3 łyżki masła

    nadzienie:
    200gram czarnej porzeczki
    cukier

    dodatkowo:
    masło do polania pierogów
    cukier do posypania
    olej
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi 1. ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicy , dodaję miękkie masło ,sól i stopniowo zagniatam podlewając ciepłą wodę,a na koniec zimną.
  • ciasto na pierogi 2. Wyrabiam ciasto około 10 minut na gładką masę i odstawiam do lodówki aby odpoczęło.
  • pierogi 3. Ciasto rozwałkuj na 2-3 mm , wytnij kółka za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy. Na każde kółko połóż łyżeczkę porzeczek i pół łyżeczki cukru.
  • pIEROGI 4. Dokładnie zlepiamy pierogi aby ranty były sklejone. Można użyć specjalnej praski do pierogów.
  • Pierogi 5. Do gotującej wody dodaj trochę oleju. Wrzuć pierogi, gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.
    Pierogi serwujemy z roztopionym masłem i cukrem.

Porady

Doskonale smakują polane masłem i posypane cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować