Dziś polecam wersję ekspresową karpatki na cieście francuskim. Mało pracy, a efekt zadowalający. Ciasto jest kruche i rozpływa się w ustach. Polecam, szczególnie osobom, które uwielbiają wszystko co budyniowe :-)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Masa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1 litr mleka
3/4 szklanki drobnego cukru
250 g masła
Dodatkowo:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
cukier puder do posypania ciasta
Karpatka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na dwóch równych blachach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C w funkcji góra-dół przez 20 minut, do momentu zrumienienia się. Ciasta francuskie wystudzić.
2.Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim dokładnie budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone budynie i mieszać na małym ogniu, do momentu aż zgęstnieje. Budyń lekko ostudzić i zaraz dodać do niego masło, dokładnie wymieszać. Ciepłym kremem przełożyć blaty ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze