Karpatka na cieście francuskim

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś polecam wersję ekspresową karpatki na cieście francuskim. Mało pracy, a efekt zadowalający. Ciasto jest kruche i rozpływa się w ustach. Polecam, szczególnie osobom, które uwielbiają wszystko co budyniowe :-)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa:

    2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
    1 litr mleka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    250 g masła

    Dodatkowo:

    2 płaty gotowego ciasta francuskiego
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta francuskie

Karpatka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty ciasta francuskiego rozłożyć na dwóch równych blachach. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C w funkcji góra-dół przez 20 minut, do momentu zrumienienia się. Ciasta francuskie wystudzić.
  • karpatka na cieście francuskim 2. Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim dokładnie budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone budynie i mieszać na małym ogniu, do momentu aż zgęstnieje. Budyń lekko ostudzić i zaraz dodać do niego masło, dokładnie wymieszać. Ciepłym kremem przełożyć blaty ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować