• Dla 10 osób
  • Łatwy

ciasto które wszyscy uwielbia

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna: 375 gramów
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - jajka: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 litra
    - mąka ziemniaczana do kremu: 2 łyżki
    - budyń śmietankowy z cukrem: 3 łyżki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: 1.5 szklanki mleka zagotować. Do kolejnej 0.5 szklanki dodać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej, cukier i budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć 1 kostkę Kasi na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu do margaryny, ciągle ucierając. Ciasto: Zagotować 1.5 szklanki wody z 0.5 kostki Kasi. Dodać szklankę mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Dodać proszek do pieczenia, sól. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • 2. Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec przez 30 minut do jego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić. Na jedną część wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugą połówką ciasta. odstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem. Pokroić.
    Czujcie się jak w niebie. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować