Karpatka

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na karpatkę jest prostszy, niż myślisz, zwłaszcza jeśli wykorzystasz Budyń do ciast i kremów bez cukru WANILIOWY SMAK, który sprawi, że twój krem do karpatki będzie idealnie gładki, gęsty i wyjątkowo pyszny.

  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody
150 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Krem:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
800 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
200 g masła
120 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. 1.Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
    2.Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej,Zdjąć z palnika, wystudzić.
    3. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Gotową masę podzielić na 2 części.
    4.Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać.
    5. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

    Przepis na krem budyniowy:

    1.0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
    2.Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
    3.Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.

Porady

1.Jeśli gotowy krem budyniowy nawija się na trzepaczki miksera, a sam mikser odmawia pracy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka lub śmietanki (w temperaturze pokojowej!) i dobrze zmiksować.

2.Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być w tej samej temperaturze (najlepiej pokojowej). Jeśli tak nie będzie, masło zacznie się "grudkować".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremna słodkobudyńkarpatkaświętaboże narodzenieimpreza

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE