Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi

  • wyświetlono: 708 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Dziś przychodzę do Was z klasycznym ciastem-karpatką. Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu. Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

***przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

CIASTO PARZONE

-150g masła
-300ml wody
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka ma zawsze 250ml)
-6 dużych jajek

KREM

-1 litr mleka
-4 płaskie łyżki mąki pszennej
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-3 żółtka
-3/4 szkl cukru
-250g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi

  • 1. CIASTO PARZONE

    Do garnka dajemy 150g masła i 300ml wody-zagotowujemy mieszając by masło się rozpuściło.




    Na gotującą się mieszaninę wsypujemy 1,5 szkl maki pszennej tortowej i mieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać.


    Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

    Następnie miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku.
    Ma powstać gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół.


    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy w całej blaszce. (ciasto pokryje dno blaszki bardzo cieniutko, ale w pieczeniu pięknie urośnie)



    Spód wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut grzanie góra-dół
    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Spody studzimy.
    Pięknie wyrastają, mają pięknie wzniesienia typowe dla karpatki.

    KREM

    Do garnka dajemy 3 żółtka, 3/4 szkl cukru,4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki maki ziemniaczanej. Dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką by nie było grudek.
    Gotujemy do uzyskania gęstego i gładkiego budyniu.
    Budyń studzimy.

    Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
    ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol.
    Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka.
    Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karpatkaciasto parzonekrem karpatkowyPyszna karpatkanajlepsza karkaptka

Komentarze

Podobne przepisy

KARPATKA

Dodane przez: duszek

KARPATKA

Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie...

Karpatka

Dodane przez: kuchenny świat

Karpatka

Ciasto z masą budyniową. Przypominające...

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

Karpatka

Dodane przez: user151724429511

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę....

Karpatka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Karpatka

Przepis na karpatkę jest prostszy,...

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...