Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi

4.89 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przychodzę do Was z klasycznym ciastem-karpatką.
Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu.
Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***przepis na dużą blaszkę około 25x40cm

    CIASTO PARZONE

    -150g masła
    -300ml wody
    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka ma zawsze 250ml)
    -6 dużych jajek

    KREM

    -1 litr mleka
    -4 płaskie łyżki mąki pszennej
    -4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 żółtka
    -3/4 szkl cukru
    -250g masła
Wystaw ocenę:

4.89 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka

Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO PARZONE

    Do garnka dajemy 150g masła i 300ml wody-zagotowujemy mieszając by masło się rozpuściło.




    Na gotującą się mieszaninę wsypujemy 1,5 szkl maki pszennej tortowej i mieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać.


    Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

    Następnie miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku.
    Ma powstać gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół.


    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy w całej blaszce. (ciasto pokryje dno blaszki bardzo cieniutko, ale w pieczeniu pięknie urośnie)



    Spód wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut grzanie góra-dół
    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Spody studzimy.
    Pięknie wyrastają, mają pięknie wzniesienia typowe dla karpatki.

    KREM

    Do garnka dajemy 3 żółtka, 3/4 szkl cukru,4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki maki ziemniaczanej. Dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką by nie było grudek.
    Gotujemy do uzyskania gęstego i gładkiego budyniu.
    Budyń studzimy.

    Masło w temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
    ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol.
    Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka.
    Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie.
    Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować