SZCZUPAK FASZEROWANY W GALARECIE

4.51 (142 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowany wspaniale ozdobi każdy stól, uświetni każde przyjęcie

  • 2 godz.

Składniki:

  • szczupak ok 1,5- 2 kg
    6marchwi
    3pietruszki
    liśc laurowy- 4
    ziele ang- 7
    pieprz, sól do smaku
    jajko
    dodatkowo:
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Szczupak faszerowany w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szczupaka usuwamy skrzela, oczy, łuskę. Skórę wokół głowy delikatnie nacinamy, zdejmujemy skórę, ciagnąc ją w stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucić marchew i pietruszkę, po 15 minutach dołożyć głowę, gotować jeszcze 15 minut. Warzywa wyjąc z wywaru, odłożyć 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby przemielić przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa i głowę, przecedzamy, do czystego wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Gdy ryba całkowicie wystygnie, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku głowę, kawałki ugotowanej ryby, zakończamy ogonem.
    Naokoło ryby układamy plastry marchwi, cytryny- do dekoracji.
    Galaretka rybna: Żelatynę zalewamy wywarem, kiedy napęcznieję, podgrzewamy aż się rozpuści. Na 1,5 szklanki wywaru wlewamy rozpuszczona żelatynę, zalewamy tężejącą galaretką rybę na półmisku. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować