Karp w galarecie

4.5 (144 ocen)

Karp w galarecie przyrządzam zawsze na kolację wigilijną, moja rodzina bardzo lubi to danie. Karp pięknie się prezentuje, stanowi doskonałą ozdobę stołu.

Składniki:

  • 1 sprawiony karp

    pęczek włoszczyzny

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    5 ziarenek pieprzu czarnego

    3 łyżeczki żelatyny

    sól,vegeta

    Dekoracja:

    1 pomarańcza

    1 cytryna

    kilka oliwek

    gotowana marchewka

    kilka gałązek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczonego i umytego karpia kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, obrane warzywa kroimy w plasterki, jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji, przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe, doprawiamy do smaku Vegetą i solą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut, karpia delikatnie wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia. Wywar przecedzamy, odlewamy 1 litr, wywar zagotowujemy, dodajemy namoczoną żelatynę. Półmisek dekorujemy plasterkami pomarańczy i cytryny, układamy kawałki karpia, z marchewki, oliwek i natki pietruszki wykonujemy dekoracje. Układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować