KARNAWAŁOWE KORALIKI OTULONE MIODEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smażone kuleczki, oblane aromatycznym miodem z migdałami to słodkości zwane we Włoszech "struffoli". Przygotowywane są począwszy od Świąt Bożego Narodzenia przez cały okres karnawału.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g mąki
    10 g masła 
    3 żółtka
    1 łyżka cukru
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    skórka z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 pomarańczy


    do smażenia:
    olej arachidowy lub słonecznikowego

    do dekoracji:
    ok. 300 ml miodu (najlepiej wielokwiatowego)lub pół na pół miodu i cukru
    50 ml wody
    migdały (najlepiej płatki)
    kandyzowane skórka cytryny, pomarańczy (opcjonalnie)
    skórka z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 pomarańczy
    kolorowe cukiereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki Faworki

Karnawałowe koraliki otulone miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 1. Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto.Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta (w razie potrzeby, gdy ciasto będzie zbyt twarde mozna dodać białko), uformować kulkę. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej 1 godzinę.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 2. Odrywać po kawałku ciasta i na posypanej lekko mąką stolnicy lub blacie formować wałeczki o średnicy najlmniejszego palca (śr. 1 cm), a następnie kroić nożem kawałeczki o długości ok.1 cm.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 3. Przed smażeniem otrząsnąć z nadmiaru mąki.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 4. W dość wysokim garnku (tworzy się piana podczas smażenia!) rozgrzać olej i smażyć porcjami do uzyskania złotego koloru.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 5. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wsypywać do dużej miski.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 6. W garnuszku rozpuścić miód, dodać potartą drobno skórkę z cytryny i z pomarańczy (bez białej cześci- jest gorzka!). Rozrzedzić miód dodając trochę gorącej wody i dobrze wymieszać.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 7. Do usmażonych kuleczek wlać miód i przemieszac.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 8. Nastepnie wsypać migdały, kolorowe cukiereczki i opcjonalnie skórkę kandyzowaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • KARNAWAŁOWE KULECZKI MIODOWE 9. Kuleczki nakładać do papierowych pirotinek tworząc pojedyncze porcje. Buon Appetito!

Porady

Tradycyjnie struffli wykłada się do foremki na babkę (najlepiej z dziurą) i później odwracając ją na talerzu tworzy się tzw. koronę. Zamiast używać formy na babkę z dziurą, można położyć na talerzu szklankę i obłożyć dookoła wymieszanymi wcześniej z miodem kuleczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować