Karnawałowe maski

0 (0 ocen)

Maski znikają w oka mgnieniu. Niby zwyczajne ciasto jak na faworki, ale gdy ciasto przybiera inny, ciekawy kształt dodatkowo kuszą i zachęcają do skosztowania:). Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 35 dag mąki,
    • 3-4 łyżki śmietany,
    • 5 żółtek,
    • 2 łyżki alkoholu,
    • 1,5 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżki masła,
    Dodatkowo:
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Karnawałowe maski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość energicznie zagniatamy.
  • gotowe ciasto 2. Gdyby ciasto było za luźne dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Konsystencją powinno przypominać ciasto pierogowe. Średnio wyrabiamy je około 10 minut. Ważne by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
    Gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę.
  • wycinanie 3. Między czasie przygotowujemy sobie szablon maski. Na kartce lub tekturze rysujemy zarys maski i wycinamy go.
    Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko ( jak na pierogi). Przykładamy do niego szablon i wycinamy radełkiem maski.
  • smażenie 4. Wycięte smażymy na rozgrzanym oleju . Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować