Grzybki karnawałowe

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smażone grzybki są z kruchego ciasta. Smakowo podobne do chrustów. Wykonane specjalną foremką wykopaną na strychu:)))

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok 40 grzybków:
    2 jaja,
    3 łyzki cukru,
    1 łyżka cukru waniliowego,
    szczypta cynamonu,
    8 łyżek mąki pszennej,
    2 łyżki majonezu.

    Smalec lub inny tłuszcz do smażenia,
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Grzybki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie grzybków 1. Jaja rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym, z cynamonem. Dodać majonez i stopniowo mąkę. Mieszać widelcem do polączenia składników. Ciasto będzie gęste i lejące się.
    Tłuszcz rozgrzać w małym rondelku, foremkę włożyć do niego by też się rozgrzała.
    Łyżką lub silikonowym pędzelkiem nakładamy ciasto na foremkę, zanurzamy w tłuszczu i smażymy chwilkę- ok 20-30 sekund.
    Gdyby ogonek grzybka nie chciał wyjść z foremki należy popchać go delikatnie wykałaczką.
  • smażenie 2. Usmażone grzybki osączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować