Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości

4.48 (148 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób

Jeśli szukacie szybkiego i pysznego pomysłu na kawał karkówki to polecam, abyście spróbowali tej wersji. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i idealnie doprawione... pycha! Poza tym doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno - do kawałka chleba.

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
    Marynata:
    5 łyżek ketchupu
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oleju
    1 łyżka majeranku
    3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    sól, pieprz (według smaku)
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Karkówka w marynacie ketchupowej pieczona w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Karkówkę umyć, osuszyć i następnie dokładnie pokryć (w misce) przygotowaną mieszanką.
    Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso przełożyć do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach do miękkości.
    W trakcie pieczenia karkówkę obracać na drugą stronę i polewać wytwarzającym się sosem.
    Po upieczeniu odczekać 15 minut i wtedy można ją kroić.
    (Dzięki temu soki zostaną w mięsie i będzie ono soczyste.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ketchup Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować