Karkówka w keczupie

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Karkówka duszona w ketchupie, interesujące prawda? :) Danie banalnie proste (tak więc i przepis krótki), każdy sobie z nim poradzi. Oprócz składników potrzebujemy tylko naczynie z pokrywą, lub naczynie bez pokrywy (blaszkę) i folię aluminiową. Folią musimy bardzo dobrze uszczelnić danie, nakładając

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:

    1 kg karkówki
    2 cebule
    łyżeczka majeranku
    1 l bardzo dobrego ketchupu (użyłam łagodnego ze względu na dzieci, było ok)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Karkówka w keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa.
  • 2. Mięso ułożyć na spód naczynia. Cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem. Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso.
  • 3. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.

Porady

Wiele przepisów na podobne danie podaje by ketchup rozcieńczyć. Nie róbcie tego jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos. Mięso wypuści z siebie soki nieci go rozrzedzając.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować