Karkówka z borowikami

  • wyświetlono: 322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne mięsne danie obiadowe z prawdziwkami które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulką, natrzeć mięso przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych.

IMG_20190918_121058
  • 6 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

6 grubych plastrów chudej karkówki
40 dag świeżych borowików (poza sezonem używamy mrożonych)
15 dag sera gouda
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżki oleju do podsmażenia
Sól himalajska do smaku
Szczypta pieprzu do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka z borowikami

  • Przygotowanie1. Plastry pokrojonej karkówki nacieramy z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką, przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie.

    Cebulę obieramy, siekamy w kostkę.
  • Przygotowanie2. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i osuszone , pokrojone na grubsze plastry świeże borowiki, całość smażymy 5 minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego na tarce sera smarujemy majonezem i ketchupem, na wierzchu posypujemy resztą sera.
  • Przygotowanie3. Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową.

    Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.
    Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być mięciutkie.

    Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serzimaDanie obiadowecebulaDrugie daniekarkówkaprawdziwkiMama mnie nauczyłagrzybyobiadkarczekna ciepłoketchupmięsnekuchnia polskajesieńświątecznekuchnia babcipieczone mięsokarkówka z grzybami
 

Komentarze

Podobne przepisy

POlędwica z borowikami

Dodane przez: lenarti

Polędwica z winem i borowikami

Wykwintne danie do przygotowania...

Karkówka pieczona w rękawie z warzywami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karkówka z warzywami

Uwielbiam karkówkę w takiej postaci....

Pstrąg z borowikami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pstrąg z borowikami

Lubię potrawy z grzybami i rybne...

image-1m2b8xl

Dodane przez: Kasja1986

Gulasz z sarny z borowikami

Połączenie delikatnego mięsa z...

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Dodane przez: dagita

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Przepis dostałam od znajomej. Dodałam...

łazanki z prosciutto

Dodane przez: Darmiona

Łazanki z prosciutto i borowikami

Łazanki uwielbiamy jeść zimą -...