Karkówka z borowikami

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię łączyć różne smaki. W wolnych chwilach zwykle komponuję nowe dania. Gdy najbliżsi je zaakceptują, na stałe wchodzą do naszego menu.

Składniki:

  • ● 1 kg karkówki
    ● garść suszonych borowików
    ● 2 cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 15 dag śmietany 30-proc.
    ● łyżka mąki
    ● sól, pieprz
    ● tymianek
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody. Moczymy co najmniej godzinę.
  • Karkówka z borowikami, krok 2. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroimy w 1,5-cm plastry. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wkładamy na rozgrzaną w głębokiej patelni niewielką ilość oleju. Smażymy z obu stron. Wyjmujemy.
  • 3. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w dużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na tłuszczu pozostałym ze smażenia karkówki. Wkładamy mięso i grzyby. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Dusimy do miękkości (ok. godziny). W razie potrzeby dolewamy wody. Zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Chwilę gotujemy.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Borowiki możemy zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi. ● Zamiast mąką, sos można zagęścić miękiszem wydrążonym z 1-2 kromek ciemnego pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Grzyby

Notka redakcyjna

PPK_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować