Miodowo-musztardowa karkówka pieczona

4.5 (159 ocen)

Z okazji mojego pięćsetnego przepisu w serwisie proponuję wspaniały, soczysty, porządny kawał mięska w słodkawej marynacie na bazie musztardy i miodu. Idealnie sprawdzi się na ciepło na obiad, lub na zimno jako domowa wędlina. Marynata jak dla mnie jest idealna.

Składniki:

  • -1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
    -3 cebule
    -5 ząbków czosnku
    -sól i pieprz

    Marynata:
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -4 łyżki oleju słonecznikowego
    -4 łyżeczki musztardy chrzanowej
    -5 łyżeczek miodu płynnego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Miodowo-musztardowa karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Karkówkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Ząbki czosnku przekrawamy na połowy. Na mięsie robimy nacięcia nożem i wciskamy w nie czosnek. Mięso nacieramy solą i pieprzem z obu stron.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
  • 3 3. Cebulę kroimy w talarki.
  • 4 4. Mięso dokładnie nacieramy marynatą. Pod spodem i na wierzchu układamy talarki z cebulki. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 5 5. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (razem z cebulką). Pieczemy około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować