REKLAMA

Karkówka pieczona w soli

wyświetlono: 325 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez przypraw tylko czosnek ,musztarda no i sól.
Karkówka wyszła bardzo smaczna, a polana sosem smakuje wybornie.

opublikowany: 01.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 30 min

Składniki:

  • Karkówka 2,5 kg,
    sól 1 kg,
    czosnek 2 - 3 ząbki,
    musztarda 1 słoik,
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy.
    Następnie nakłuwamy nożem wkładając w nakłute miejsce kawałki czosnku.
    Całą karkówkę dookoła nacieramy musztardą.
    Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wsypujemy sól na wysokość 2,5 - 3 cm.
    Na soli układamy przygotowaną karkówkę.
    Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 - 180 stopni.
    Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa - na 1 kg. mięsa godzina pieczenia.
    Tak więc jeżeli mamy 2 kg. mięsa to pieczemy 2 godziny.
    Po upieczeniu mięso kroimy w plastry, podajemy z ulubionym sosem.

Porady

Gdyby z wierzchu mięso mocno się spiekło nakrywamy folią aluminiową. Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona w kapuście

Idealna propozycja na zimowy obiad. Bardzo sycąca i bardzo smaczna.

kategoria: Dania główne karkówka pieczona opublikowany: 25.01.2014 | wyświetlono: 39767 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE