Karczek z winogronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Karczek inaczej – pieczony z winogronem i cebulką. Jest bardzo soczysty, miękki i przepis warto wypróbować!. Idealne mięso do ciemnego chleba.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg karczku
    Kiść zielonych winogron bez pestek(dobrze opłukać pod bieżącą wodą)
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 1 listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego
    10 małych cebulek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Karczek z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: karczek dobrze wymoczyć, osączyć na durszlaku, mięso pokroić na 1 cm pasy – nie docinać do końca. Każdy pasek delikatnie roztłuc, natrzeć solą i pieprzem, docisnąć paski do siebie, posypać majerankiem – odstawić na całą noc do lodówki. Następnie w każde nacięcie wcisnąć po 5- 6 sztuk winogron. Mięso dobrze osznurować, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą – około ½ szklanki, dodać przekrojone na pół cebulki, listek laurowy, ziele angielskie i 15 sztuk winogron. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać około 1,5 godziny pod przykryciem w temp. 180 stopni. Potem zdjąć pokrywę i przyrumienić mięso około 10 minut. Wystudzone mięso dobrze schłodzić, podawać z ciemnym pieczywem i kwaszonym ogórkiem.

Porady

1. mięso można też upiec w rękawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować