Karczek z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: karczek dobrze wymoczyć, osączyć na durszlaku, mięso pokroić na 1 cm pasy – nie docinać do końca. Każdy pasek delikatnie roztłuc, natrzeć solą i pieprzem, docisnąć paski do siebie, posypać majerankiem – odstawić na całą noc do lodówki. Następnie w każde nacięcie wcisnąć po 5- 6 sztuk winogron. Mięso dobrze osznurować, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą – około ½ szklanki, dodać przekrojone na pół cebulki, listek laurowy, ziele angielskie i 15 sztuk winogron. Wstawić do podgrzanego piekarnika i zapiekać około 1,5 godziny pod przykryciem w temp. 180 stopni. Potem zdjąć pokrywę i przyrumienić mięso około 10 minut. Wystudzone mięso dobrze schłodzić, podawać z ciemnym pieczywem i kwaszonym ogórkiem.
Komentarze