Drożdżówki z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepujemy z żółtkami, masło roztapiamy. Do pozostałej mąki z solą dodajemy roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, pod koniec wlewamy przestudzone masło, ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Po wyrośnięciu ciasta, odrywamy po kawałeczku i lekko rozwałkowujemy, robimy wgłębienie, układamy winogrona w środku, po brzegach smarujemy roztrzepanym jajkiem.
3.Drożdżówki pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze