Karczek pod cebulką duszony w piwie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonałe danie na obiad. Karkówka , aromatyczna, mięciutka. Doskonała do ziemniaków lub kasz. Przy zjadaniu, szklaneczka piwka też nie zaszkodzi.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki wieprzowej[ ok. 80 dag.]
    6 łyżeczek musztardy stołowej
    2 łyżki przyprawy do mięs
    3 łyżki oleju
    1 szklanka piwa
    4 cebule
    3 łyżki masła
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    3 listki laurowe
    sól i pieprz do smaku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Karczek pod cebulką duszony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Karkówkę posypuję przyprawą do mięs, smaruję musztardą, odstawiam do chłodu na 2 godziny. Po tym czasie obsmażam ją na rozgrzanym oleju na rumiano. Układam ją w naczyniu do zapiekania, dodaje listki laurowe, polewam piwem, nakrywam, wstawiam do piekarnika i piekę 40 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie na maśle duszę pokrojoną cebulę w talarki. Doprawiam solą, przyprawą Harissa i czosnkiem niedźwiedzim. Na karkówkę wykładam cebulę, zapiekam jeszcze 20 minut.

Porady

Karkówka, karkówce nie równa, najlepiej spróbować kawałek i ocenić stopień upieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować