Boczek duszony w piwie

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tajemnicą tego dania jest to, że trzeba umieć cierpliwie doczekać do końca aż się boczek udusi

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 60 dkg boczku surowego
    * dwie cebule
    * 4 ząbki czosnku
    * 1 szklankę piwa
    * sól, pieprz
    * odrobinę oleju do podsmażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Boczek duszony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroiłam w plastry do 1 cm grubości. podsmażyłam na patelni na dość mocnym ogniu.

    Jak już ładnie się podrumienił, podlałam odrobiną wody. Dusiłam przez ok. 30 minut.
    Podlałam następnie piwem i dusiłam dalej ok. 20 minut.

    Pod koniec duszenia posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w grubsze pół talarki i czosnek obrany z łupinek.
    Jeszcze chwilkę dusiłam pod przykryciem a na sam koniec bez przykrycia, by nadmiar płynu odparował.
    Przed podaniem oprószyłam pieprzem.

    Boczek duszony w piwie ma piękny złoty kolor. Smakuje przy tym niesamowicie.

    Polecam z dodatkiem pieczywa czosnkowego albo grubą pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować