Karczek pod cebulą

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Miękki, soczysty, aromatyczny, rozpływający się w ustach

Składniki:

  • 3 plastry karkówki
    1 łyżka musztardy rosyjskiej
    1 łyżka pikantnego ketchupu

    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 liście laurowe
    szczypta pieprzu

    1 duża cebula
    200 g pieczarek
    1 łyżeczka masła
    1/4 szkl buliony
    sól, pieprz, gałązka tymianku
    smalec / olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pod cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę wymieszaj z ketchupem. Wszystkie zioła i połamane liście laurowe wymieszaj w miseczce.
  • 2. Mięso posmaruj musztardą z ketchupem, posyp mieszanką przypraw z obu stron, włóż do miski i odłóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 3. Rozgrzej patelnię i obsmaż mięso z obu stron na rumiano. Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika z temp 170*C na 45 minut.
  • 4. Cebulę obierz, pokrój w pół plastry, posyp szczyptą soli i pieprzu. Przykryj cebulą plastry karkówki ok 15 min przed końcem pieczenia.
  • 5. Oczyszczone pieczarki usmaż na maśle, dodając gałązkę tymianku, sól i pieprz do smaku.
  • 6. Karkówkę wykładaj na talerze razem z cebulą i pieczarkami.

Porady

Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej karkówki, jest kiszona sałata

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować