Karczek duszony

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • (dla 4-5 osób):
    4-5 plastrów karczku wieprzowego
    5 dużych boczniaków lub innych grzybów
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 cebule
    1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju (np. arachidowy)
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek duszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
  • mięso smażymy z obu stron 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).
  • grzyby smażymy z cebulką 3. Na suchej patelni prażymy czosnek do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i przekładamy mięsa. Na tę samą patelnię wrzucamy grzyby i odparowujemy z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę i łyżkę masła, smażymy do zeszklenia cebuli (około 5 minut). Przekładamy do mięsa
  • 4. Do garnka wlewamy taką ilość wody, aby zakryło nam mięso. Dodajemy musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem (duszone mięsa baaardzo lubią pieprz :)) i dusimy pod przykryciem 35-45 minut do miękkości.
  • 5. Mięso wyławiamy z garnka, a sos redukujemy do pożądanej konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

Porady

*Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie. Jest to stary, "babciny" sposób na wzbogacenie smaku, dodanie kwasowości i zagęszczenie. Ja niestety go nie posiadałam, ale następnym razem na pewno tak zrobię :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować