Karczek duszony w winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowany karczek po prostu rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 plastrów karczku wieprzowego,
    1 marchewka,
    1 por ( jasna część),
    sól,
    ½ łyżeczki pieprzu,
    1 łyżeczka czosnku granulowanego,
    2 łyżeczki słodkiej papryki,
    2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    ½ szklanki wina półwytrawnego ( u mnie białe),
    2 łyżeczki musztardy,
    2 łyżki mąki,
    3 łyżki śmietany,
    woda do podlewania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Karczek duszony w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marchew i por – czyścimy, obieramy i kroimy.
    W małej miseczce robimy mieszankę przypraw ( bez ziela angielskiego i liścia laurowego).
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim lekko roztłuczone plastry karczku. Gdy są zrumienione, podlewamy je wodą, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi, dusimy aż woda wywrze. Przewracamy na drugą stronę i ponownie podlewamy wodą, posypujemy tymi samymi przyprawami i dodajemy wino. Całość podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, marchew, por i dusimy tak długo, aż mięso zmięknie, czyli około 45- 60 minut. Na koniec wyjmujemy karczek, a z wywaru robimy sos dodając rozrobioną śmietanę, mąkę i musztardę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Musztarda Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować