Karczek duszony w czerwonym winie

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso duszone w czerwonym winie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g karczku
    Marynata:
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki miodu
    1 duża cebula
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    1 l domowego bulionu warzywnego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    mąka (do obtoczenia mięsa)
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Karczek duszony w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać wino, miód, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w ósemki i żurawinę. Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas mięso obracać. Zamarynowane mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z żurawiną. Dolać bulion dodać paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić solą, pieprzem i dodać łyżkę masła. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować