Karczek duszony w sosie musztardowym z fasolką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, nadaje się na niedzielny obiad. Karczek duszony w sosie musztardowym z fasolką.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
    20dag fasolki szparagowej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki musztardy
    200g śmietany 18%
    1 łyżka mąki + mąka do oprószenia mięsa
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2-3 ziarenka pieprzu
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos musztardowy

Karczek duszony w sosie musztardowym z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niewielkie kawałki, oprószamy solą, pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Po czym przekładamy je do rondla, a na patelni podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Po chwili przekładamy do mięsa, całość zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Dusimy pod przykryciem do momentu, gdy mięso zmięknie. Wtedy dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy około 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować