Kapusta w nietypowym wydaniu – w towarzystwie czerwonej fasolki, kwaskowych pomidorków koktajlowych i słodkiej gruszki. Ciekawa smakowo sałatka i prosta w wykonaniu – do obiadu idealna.
Składniki:
½ niedużej białej kapusty (350 g)
300 g pomidorków koktajlowych
2 nieduże twarde gruszki (2 x 100 g)
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej (220 g bez zalewy)
1 większa czerwona cebula (100 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 – 3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Kapusta z pomidorkami, fasolą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę, wlać sok z cytryny, wsypać curry i szczyptę cukru. Składniki wymieszać i pozostawić na ok. 30 min.
2.Następnie dołożyć pokrojone na połówki pomidorki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, osączoną fasolę oraz posiekaną zieleninę. Całość wymieszać z dodatkiem majonezu. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze