Prosta i szybka surówka. Połączenie składników dość nietypowe, za to bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
1 większa sałata – najlepiej o grubych liściach jak lodowa lub rzymska (300 g)
400 g pomidorów koktajlowych
2 średnie jabłka (łącznie 300 g)
1 duża czerwona cebula (150 g)
2 łyżki posiekanej bazylii
3 łyżeczki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałata z pomidorkami, jabłkiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na połówki pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone jabłka oraz obraną i posiekaną cebulę.
2.Dołożyć zioła i jogurt wymieszany z oliwą/olejem oraz sokiem z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Komentarze