Sałata z pomidorkami, jabłkiem i czerwoną cebulą

4.98 (186 ocen)

Prosta i szybka surówka. Połączenie składników dość nietypowe, za to bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:

  • 1 większa sałata – najlepiej o grubych liściach jak lodowa lub rzymska (300 g)
    400 g pomidorów koktajlowych
    2 średnie jabłka (łącznie 300 g)
    1 duża czerwona cebula (150 g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżeczki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Surówki Sok Przystawki

Sałata z pomidorkami, jabłkiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałata z pomidorkami, jabłkiem i czerwoną cebulą 1. Sałatę poszatkować i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na połówki pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone jabłka oraz obraną i posiekaną cebulę.
  • Sałata z pomidorkami, jabłkiem i czerwoną cebulą 2. Dołożyć zioła i jogurt wymieszany z oliwą/olejem oraz sokiem z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować